20 november 2011  :  De Dag van de Rechten van het Kind

Ook in 2011 besteedt OBS de Graswinkel weer aandacht aan de
Rechten van het Kind

Dat doen we samen met de andere scholen van de Stichting Eduquaat.
Samen met deze scholen hebben we wederom een gezamenlijk doel gekozen waaraan de opbrengst van de schoolacties wordt besteed.

In 2011 is ons gezamenlijke goede doel :
Stichting Peramiho Tanzania

Alle Eduquaatscholen houden een “eigen” actie voor de stichting.
OBS de Graswinkel kiest dit jaar voor een
sponsorloop in de wijk op donderdag 22 december a.s.    Hierover spoedig meer !!!

Omdat 20 november dit jaar op zondag valt starten we de actie op maandag 21 november met een begin in de klassen. Dit zal op alle Eduquaatscholen op dezelfde manier gebeuren. Een van de zaken waar we bij stilstaan is het schooluniform, want dat dragen schoolkinderen in Tanzania. Daarom vragen we alle kinderen om op 20 november is “schooluniform” naar school te komen op maandag 21 november. Dat kan door in een blauwe (spijker)broek en een witte trui of bloes te komen. Natuurlijk is er in de klassen op verschillende momenten en op verschillende manieren aandacht voor de Stichting Peramiho, zodat we allemaal gemotiveerd kunnen meelopen op 22 december en daardoor veel geld bij elkaar brengen voor de kinderen in Tanzania.
Ook is er de mogelijkheid om
maandag 21 november een polsbandje te kopen bij de leerkacht van de klas.  Dit kost 1euro.  Deze opbrengst gaat ook naar Tanzania.

Wilt u meer weten over de Stichting Peramiho kijk dan op :

stichting Peramiho      vlag Tanzania       persbericht        sponsorloop
klik op het plaatje                 liedje: Jambo Bwana              persbericht               foto's sponsorloop
                                               klik op het plaatje           klik op het plaatje         klik op het plaatje

P E R S B E R I C H T
        Stichting Eduquaat
Stichting Peramiho Tanzania

Sinds 1989 is 20 november wereldwijd de Dag van de Rechten van het Kind. De Verenigde Naties en Unicef namen die dag een verdrag aan om de rechten van kinderen overal ter wereld te beschermen. Bijna alle landen hebben dit verdrag ondertekend. Helaas worden de rechten van kinderen nog op veel plaatsen in de wereld geschonden. Miljoenen kinderen hebben geen veilig en gezond leven. Ze krijgen geen onderwijs, ze hebben geen onderdak en ze hebben honger.

Weerter kinderen op de bres voor Afrikaanse vriendjes en vriendinnetjes
Voor de acht basisscholen van onderwijsorganisatie Eduquaat is de Dag van Rechten van het Kind het startsein voor heuse actie, met aandacht voor de rechten van kinderen ergens ter wereld. Dit jaar gaan de leerlingen aan de slag om de (Weerter) Stichting Peramiho Tanzania een handje te helpen. Stichting Peramiho realiseert in Tanzania onder meer schoon drinkwaterprojecten en hoopt binnenkort te starten met de bouw van een kleuterschool. Tegen de kerstvakantie sluit de actie en hopen de jongens en meisjes én de juffen en de meesters op een welgevulde envelop voor Peramiho. Als Monique Derrez en Leon van Enckevort van de stichting terug zijn uit Tanzania, ontvangen zij op 17 april 2012, tijdens een feestelijke bijeenkomst op basisschool Sint Jozef in Altweerterheide, de opbrengst van de actie.

Wat gebeurt er allemaal?
Op maandag 21 november komen alle kinderen in ‘uniform’ naar school: een blauwe (spijker)broek en een witte blouse of shirt. Hiermee symboliseren ze de verbondenheid met de Tanzaniaanse kinderen omdat het daar gebruikelijk is dat kinderen een schooluniform dragen. Vervolgens wordt de actie op alle scholen afgetrapt met een film van de ballonnenwedstrijd die in augustus jl. het begin van het Eduquaatschooljaar inluidde en een videoboodschap uit Tanzania door Monique en Leon. Hierna hebben alle scholen hun eigen programma’s.

Ieder op zijn eigen manier en samen optrekken waar het kan
Alle scholen hebben een Peramiho-hoek, er zijn diverse aan het onderwerp aangepaste lesprogramma’s, er is aandacht voor Afrikaanse muziek en de kinderen leren woordjes of zingen in het Swahili. Er zijn scholen die een sponsorloop organiseren, een andere school stopt alle energie in een statiegeldflessenactie. Er worden polsbandjes verkocht in de kleuren van de Tanzaniaanse vlag en flesjes ‘Peramiho-water’. Kinderen komen te voet naar school (dat gaat hier een stuk sneller dan in Tanzania waar je soms uren onderweg bent) of houden een wedstrijd ‘lopen met een gevulde mand of emmer water op je hoofd’. Op bijna alle scholen vertelt Nanda Vleeshouwers, de secretaris van stichting Peramiho, over de voortgang van de projecten.
Het mooie van deze actie is dat iedere school op zijn eigen manier aan de slag gaat voor Peramiho en dat alle leerkrachten en leerlingen toch werken aan een gezamenlijk doel. Hoe mooi kan iets aansluiten bij de visie van een onderwijsorganisatie als Eduquaat?

Voor meer informatie over de individuele schoolacties:  http://www.eduquaat.nl/

Alle scholen van onderwijsorganisatie Eduquaat:

OBS De Duizendpoot – Stramproy                                          BS Het Dal – Keent
OBS de Graswinkel                                                                  BS St. Jozef - Altweerterheide
OBS Molenakker                                                                      BS Nassauhof - Moesel
OBS De Uitkijktoren - Boshoven                                             BS De Zevensprong - Moesel